Voor de merrie houders is het voorjaar altijd weer een mooi moment om keuzes te maken! Wil ik mijn merrie laten dekken en zo ja, naar welke hengst mag zij dan?

Zo kreeg ik afgelopen week een verzoek om eens samen te komen en te overleggen, wat komt er nou allemaal bij kijken bij je merrie laten dekken?

Ik vond het een super goede vraag want wanneer je geen doorwinterde fokker bent maar je wil toch graag een keer een veulentje fokken, wat komt er dan allemaal op je pad?

Waar let je op? En hoe gaat het dan in z’n werk? Natuurlijk we weten allemaal denk ik wel wat de dekking inhoudt maar verder komt er natuurlijk best wat bij kijken. Het is een stukje smaak qua type hengst waar een merrie eigenaar voor gaat. Maar karakter, exterieur, en gangen zijn onlosmakelijk verbonden mijn inziens. En hoe weet je nou wat je opties zijn?

Gelukkig hebben we in onze IJslanderwereld de database in worldfengur waar je een virtuele dekking kunt doen om zo bijvoorbeeld inzicht te krijgen in percentage van inteelt naast gangenaanleg, kleur, enz. Dat is al een luxe dat we dat kunnen doen! Maar het karakter van zowel merrie als hengst vind ik als fokster enorm belangrijk naast het exterieur en de gangenaanleg. Kortom een goede vraag deze week en we hebben samen gekeken naar waar de wens ligt. Want mijn beide hengsten zijn familie van elkaar (moeders zijn zussen) maar heel verschillend qua karakter, bouw, en expressie in de gangen. Dus waar let je op? Op wat jij als merriehouder het liefste zou fokken, wat past bij jouw merrie, maar ook wanneer je een rijpaard wil fokken…wat past bij jou? Wat wil je Evt verbeteren aan je merrie en waar let je dan op?

Wil jij ook een veulentje fokken? En heb je interesse in een dekking bij Nædingur frá Loar of Atlas frá Loar, kom gerust kennis maken met hen. Want het is toch fijn om een keuze te maken met wat connectie 😉.