Waar het hart vol van is….

daar stroomt de mond van over!, is het gezegde. En dat klopt ook in mijn geval wanneer het gaat over dat wat een essentieel stuk is in welzijn voor paarden (en de mens, en in deze context, met hun mens).

In 2019 kwam ik in aanraking met Horse Speak – Sharon en Laura Wilsie.

Hoe dat kwam? Ik had Wendy Murdoch toen hier uitgenodigd voor een 2 daagse cursus die vanuit Feldenkrais gaat over houding en zit. Belangrijk om in een goede balans op je paard te kunnen zitten en mee bewegen. Toen was ik nog onderdeel van de “top instructeurs” van de opleiding die ik gevolgd had. Het werken met paarden die niet willen laden, paarden die de eigenaar niet konden halsteren en zo kun je nog wel een heel rijtje opnoemen van “issues” die ervoor zorgden dat mensen hulp gingen zoeken in het oplossen van deze issues. Wendy zei tegen mij: als jij werkt met paarden als gedragstrainer, dan moet je eens kennis maken met HORSE SPEAK met Sharon Wilsie. Toeval bestaat niet, want wat bleek, 2 weken daarna kwamen zij voor het allereerst in Nederland en wel bij mij om de hoek in Terwolde. 15 minuten met de auto. Ik kon nog deelnemen als kijkende deelnemer. Moest vantevoren wel “even” het boek lezen – paardentaal. Het eerste boek wat Sharon geschreven heeft. Ik heb 4 dagen zitten observeren, en me zitten verwonderen over de reacties van de paarden, en me ook diep van binnen schuldig gevoeld over wat ik tot dan toe hanteerde aan “communicatie”… want ik had vanuit mijn menselijk brein toch best wat verbeter puntjes, misvattingen, kwam ik achter. Onze paarden communiceren ook naar ons maar ik kende hun taal niet zoals deze me door Sharon en Laura werd aangereikt. Die ik leerde zien, en …. leerde spreken. Dit heeft mijn ogen echt geopend. Ik heb sindsdien afscheid genomen van het werken op de manier die ik kende en ben je de taal van de paarden aan het leren! Net als bij het leren van een nieuwe taal gaat dit woordje voor woordje. En sommige woorden (net als in geschreven taal) betekenen wat anders in een andere context. Súper interessant!! Begin 2022 ben ik gestart met de Horse Speak Academy, een jaaropleiding (die gewoon nog steeds verder evolueert en dus ook door loopt) waar ik samen met Charmaine van de Berg de enige (nog) zijn in Nederland die deze opleiding volgen. En wij willen Horse Speak zo graag verspreiden in Nederland!! Want het brengt je in een totaal nieuwe relatie met je paard. Een relatie waarin je paard ook een stem heeft, en jou ook wil helpen in het leren van de taal. Ik kan je vertellen…. dat wanneer je de taal leert zien (het is immers lichaamstaal) dan kun je het niet, NIET meer zien. Dus ik integreer het in al mijn lessen, cursussen en werk, want dit is waar mijn hart vol van is. Ik heb afscheid genomen van werken met alleen maar een doel. Ik leer nog elke dag (van mijn paarden) om te werk MÉT het paard, in plaats van AAN het paard. En dat is waar Masterson Method kicked-in! Want Masterson gaat ook over werken MET het paard. Daarover meer in een volgende BLOG. Voor nu een leuk nieuwtje, want wil jij ook meer leren over Horse Speak dan kun je bij mij terecht voor lessen ook tijdens je rij lessen maar zeker ook in grondwerken, dag dagelijkse omgang enz. En vanaf morgen kun je bij mij ook het nieuwste (3e) boek kopen van Sharon Wilsie; Paardentaal voor gevorderden. Een heerlijk toegankelijk en duidelijk geschreven (en goed vertaald naar het Nederlands) boek die je meeneemt in de wereld van HORSE SPEAK – de taal van onze paarden. Kijk in mijn shop om te bestellen.