Zojuist las ik een bericht, of eigenlijk het was een filmpje van iemand die een paard aan het “trainen” was, met tekst in het lopende filmpje. In dat filmpje werd iets heel anders beschreven, dan dat ik zie gebeuren. Interessant. Want wat je leest, neem je dat ook gewoon aan? Of kun je ook met een open blik kijken wat jij ziet? En of ik het er dan mee eens ben of niet… mijn trigger was de reacties die onder het bericht stonden, dat ik dacht, maar zie je dan niet wat er gebeurd? In mijn ogen was hier geen heldere communicatie. Dat dit niet gaat over verbinding, niet over paardentaal, maar om conditionering vanuit dominantie. (Met ongetwijfeld de beste bedoelingen). Maar de taal van het paard gaat niet over dominantie maar over veiligheid en verbinding vanuit LIEFDE.

Voor paarden geldt dat wanneer wij mensen niet veilig zijn, (dus of ze hebben geen idee wat we bedoelen, zijn te wispelturig, of te stil (ja dat kan ook), ) ze toch echt vanuit hun overlevingsmechanisme móeten reageren. Ze kiezen dan hun eigen pad. Dat doen ze niet omdat ze vervelend zijn, of boos maar omdat ze niet begrijpen wat je vraagt, niet behoord of gezien worden. Dan kiezen ze voor dat wat voor hun op dat moment het meest veilig is. En zo gek is dat niet toch?

We gaan een klein reisje maken, om je te verplaatsen in wat er soms gebeurd met een paard. Doe je mee? Stel je eens voor dat jij in een omgeving bent (misschien een vreemd land om een beeld te vormen) waar je geen bal kunt verstaan omdat er een andere taal gesproken wordt die jij niet kent. Je staat ergens en er wordt wat aan je gevraagd maar.. uhhm, je snapt echt niet wat de vraag is want dit is niet jou taal. Je wordt vervolgens meegenomen, hup we gaan…. Hoe zou je je voelen? Verward misschien? Die verwarring kun je ook zien in het volgende: Nu ben jij een paard en het volgende gebeurd: Je loopt naast je mens naar de wei – ipv naast of achter elkaar te lopen zoals jij heb geleerd in je kuddes taal zodat we veilig zijn wanneer we als groep bewegen, en ieder zijn of haar eigen “lane” (of looppad) aanhouden, loopt jouw mens dan weer links en dan weer rechts, o ze stapt opeens opzij…. Hmm dat is best verwarrend toch? Zonder aanwijzingen (lichaamstaal) die je kent hier te moeten volgen als paard is soms een uitdaging. Waarom? In een kudde is het functioneel om je eigen looppad te volgen. Zo voorkomen we dat we op elkaar botsen en we vloeiend, ook al zijn we met meerder individuen, heel hard kunnen wegrennen als het nodig is zonder over elkaar heen te rollen. (omdat we hebben geleerd om te reageren op het lichaamstaal van de individuen om ons heen). En soms botsen we ook bewust tegen een soortgenoot op bij wijze van hé, schiet eens op, het is hier onveilig. Okay, volg je me nog hoe het werkt voor een paard? Stel je nou voor dat jij als paard dus in de situatie bent zoals beschreven hierboven, de taal die gesproken wordt is voor jou onverstaanbaar omdat het lijkt dat het mens niet zozeer zijn lichaamstaal gebruikt maar steeds verbaal geluiden maakt en zn “voorbenen” (armen) alle kanten op doet op de meest verrassende momenten. En met zn achterbenen ook opeens van richting veranderd. Ze loopt links naast me, o er is een plas, ze loopt opeens op mijn looppad en nu moet ik zorgen dat ik niet op haar bots, en waarom doet ze dat, is er gevaar? Of iets anders? O wacht, ze wappert opeens met een touw voor mijn neus, wat heb ik gemist in wat ze verteld dat ze opeens tegen mij moet schreeuwen? Schreeuwen? Denk je nu misschien? Maar ik heb altijd geleerd dat het touw ruimte bepaald, of ……. welke verhaal er ook verteld is het maakt niet uit. Wat ik hiermee wil zeggen is: wees je bewust van het volgende: Paardentaal is in de regel heel subtiel omdat paarden in het hier en nu leven (met aandacht) en het liefste in rust en veiligheid zijn met soortgenoten. Dus een verplaatsing van een voorbeen (bijvoorbeeld) betekend al iets. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat we van richting gaan veranderen.

En grote bewegingen zoals in het voorbeeld het zwaaien van een touw is GROOT, kijk maar eens welke reactie je dan ziet bij een paard. Hoofd gaat omhoog (klaar om te vluchten, of hoe we in Horse Speak zeggen, ze gaan in hun X = hoge energie, sympaticus wordt actief, ready to go – of vechten of bevriezen). Maar wanneer paarden in de kudde zijn willen ze het liefste in hun O zijn, wat betekend in ontspanning, grazend, veilig, relaxed. En de communicatie die zij hebben is dan subtiel, en ze communiceren de hele tijd middels hun lichaam met elkaar. Omdat wij mensen heel verbaal zijn ingesteld is onze lichaamstaal vaak minder subtiel of zelfs afwezig als we heel “hoofdig” zijn. En dan gaan wij onze paarden vragen om met ons mee te lopen. Wat doe jij als je naar je paard toe loopt? Begroet je hem eerst? Zie je hem ook? Hoe veilig kun je zijn? Hoe doe je het halster om? Hoe loop je dan weg? Is je paard dan in X of in O? Kortom, hoe communiceer je met je paard? Ben je je bewust van zijn reactie op jouw vraag? En wat zegt hij tegen jou? Wist je dat paarden in de regel ons willen helpen om veilig te zijn? Om in connectie te zijn? Om in het hier en nu te zijn? Dat als er communicatie ontstaat op een gelijkwaardig niveau er zoveel mogelijk blijkt? Uit liefde. Dat dominantie geen basis is voor liefde of gelijkwaardigheid? Dat het ook maakt dat je in staat bent om een diepe verbinding met jezelf te krijgen, om ook een diepe verbinding met je paard te kunnen hebben.

Wanneer je paardentaal leert zien en begrijpen dan kun je het “niet meer NIET zien”. Interessant toch? En ja… soms zie je dan iets heel anders dan wat er geschreven wordt op een social media post, en dat is helemaal ok. Want ieder heeft zijn eigen waarde, zijn eigen waarheid en verteld zijn eigen verhaal.

HerKen je jouw waarheid? Is er iets wat je raakt in het bericht hier geschreven, dan ben ik alleen maar dankbaar. Mijn passie is het uitdragen van in liefde communiceren, luisteren naar je paard, heldere communicatie in baby steps om zo een mooiere wereld te maken voor mens en paard.

En wil je graag inlezen in de echte taal van de paarden? Dan heb ik nog een leuke tip: Het boek Paardentaal voor Gevorderden is echt een aanrader, ook al begin je net, dat is geen probleem. Ik heb ze ook te koop voor 39,95 en stuur je hem toe per post. Leuk kado voor de sint of kerst misschien? En uiteraard, ook voor meer kennis over de taal van je paard kun je bij mij terecht.